ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ

Τὸ ἔργο ἑνὸς παραγνωρισμένου πνευματικοῦ ἀνθρώπου!

Ἂς εἶναι τούτη ἡ ἔκθεση ἀφορμὴ καὶ εὐκαιρία νὰ μελετἠσουμε καὶ νὰ στοχαστοῦμε σὲ ὅσα μᾶς ἄφησε ὁ μοναδικὸς αὐτὸς ἄνδρας.
Τὰ κείμενά του, τὰ ἀρχιτεκτονικά του ἔργα, οἱ ὁμιλίες του, ἡ ἴδια του ἡ ζωή, παραμένουν χρόνια τώρα φάρος γιὰ τὴν πνευματικὴ ζωή.
Σύντομα θὰ ποστάρω σχετικὸ κείμενο γιὰ τὸν Δ. Πικίωνη, ὄχι βέβαια πὼς κάτι τέτοιο θὰ προσθέσει κάτι καινούργιο.
Πρὸς τὸ παρὸν ἀρκοῦμαι ἀντιγράφοντας τὶς τελευταῖες φράσεις  τῶν αὐτοβιογραφικῶν του σημειωμάτων:


Κάποιος είπε σωστά πως απ’ την υπεύθυνη στάση μας ανάμεσα Ανατολής και Δύσης θα εξαρτηθεί η πορεία του Ελληνισμού. Θα προσθέσω: κι από την αρμόδια σύνθεση των αντιθετικών ρευμάτων σε μια νέα μορφή. Θα μπορούσα ν’ αναλύσω πώς παρουσιάζεται το πρόβλημα τούτο στην Αρχιτεκτονική. Μα θ’ αρκούσε εδώ να πω πως είμαι ανατολίτης.

Στρέφοντας το βλέμμα προς όσα ιστόρησα εδώ απ’ τη ζωή μου, ξανοίγω ωσάν να «διάβαζα κι εγώ –όπως ο ποιητής– στην πέτρα την αρχαία» με τα γράμματα τα «φθαρμένα», ξανοίγω πόθους κι ελπίδες, χαρές, άλγη και πόνους, και απορώ και θαυμάζω πόσα δάκρυα «και πάλι δάκρυα» ο άνθρωπος «ο άμφω βροτόσωμος και άμβροτος ακαμάτοις θεότητος όροις» είναι ορισμένο να υποφέρει για την πνευματική του ανάβαση … Είναι τούτοι οι πόνοι «οι μαλεροί» οι «ακάμαντες» οπού καταρτίζουν μέσα του την πνευματική προσωπικότητα, οπού είναι ωσάν η «αύρα» που, μυστικά, θα περιβάλλει τα έργα του…

Νέοι, αποβάλλοντας το θέλημα το ατομικό, κατεβείτε εις το σκάμμα της υπακοής. Αυτή και μόνη θα σας χαρίσει την αληθινή ελευθερία. Και μην οκνήσετε ποτέ, γιατ’ είναι γραμμένο πως «το να μην μπορέσουμε, ίσως κάποτε μας συγχωρεθεί· το να μην προσπαθήσουμε, ποτέ».

Ὅλο τὸ κέιμενο μπορεῖτε νὰ τὸ διαβάσετε έδῶ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s